Vägledning för anhöriga till unga i riskzon för radikalisering

Flamman socialt förebyggande centrum
Publicerat av: Lena Maricic
anhörigguide-radikalisering

Att vara barn och ungdom i dagens samhälle är inte enkelt, vilket också kan innebära att det är svårt att vara förälder eller anhörig. Vi lever i ett samhälle med ett ständigt flöde av information, där man som ungdom försöker hitta vem man är. Som förälder eller anhörig har du därför en väldigt viktig roll för ditt barn eller ungdom. Du kan vara en stöttande vuxen som uppmärksammar förändringar och svårigheter för ditt barn och känna in hur ungdomen mår. 

Första steget är att bli medveten om hur betydelsefull just du som anhörig är för att hjälpa och stötta ungdomen. Det andra steget är att få kunskap om var du kan ta hjälp och stöd om har funderingar kring tecken på radikalisering hos ditt barn. Kom även ihåg att ett förändrat beteende med ökat politiskt eller religiöst intresse hos din ungdom inte behöver vara något negativt, men att du med mer kunskap har lättare att avgöra om ditt barn är på väg in i radikalisering och om du behöver ta hjälp av en stödverksamhet. 

Är du orolig att för ditt barn riskerar att radikaliseras, det vill säga riskerar att hamna i politisk eller religiös extremism? Extremkoll har tagit fram en förälder- och anhörigguide för dig i hur du kan samtala med ditt barn och var du kan söka ytterligare stöd om du orolig att för ditt barn riskerar att radikaliseras eller hamna i politisk eller religiös extremism.

Här nedan kan du ladda ner guiden som pdf eller se den i videoformat.